1865_Пан и Венера (Pan and Venus)_176 х 161_х.,м._Частное собрание

Adolphe Alexandre Lesrel (1839 – 1921), Пан и Венера, 1865 г. 

Пан и Венера, всъщност  Венера е Афродита /Αφροδίτη/, от гр. афрос – пяна, родена от Морската пяна, но Венера е латинското й наименование. Има връзка между наименованията на Боговете и Астрологията, така например наименованията на планетите идват от имената на Боговете, Афродита или Венера, Арес – богът на войната, известен като Марс, Уранос – Звездното небе и планетата Уран, Хермес от гр. Ερμής с латинско наименование Меркурий, Зевс или Диас от гр. Δίας, известен като Юпитер и т. н., и т. н.

Затова и Сандро Ботичели, представя „Раждането на Венера“… кацнала върху една огромна мидена черупка.

Всичко в горната картина има Теологичен характер и се основава на Митологията.

Пан е антропоморфно божество, тоест приема човешка форма, въпреки, че притежава и белезите на животно – Козел. Тъй като Пан от гр. се превежда като Свят, нормално е той да има белези и на човек и на животно, тъй като олицетворява Природата.

Произхода Му е спорен. Според някои източници той е син на Хермес, според други той е син на Зевс и на Калисто, която от своя страна е дъщеря на Аркадския Цар Ликаон. Известно е, че Пан е Аркадско божество. Според други източници е син на Геия и Уран, което е малко вероятно, защото децата й са родени чрез партеногенеза /безполово размножаване/ или при сношаване със синът й Уранос – от. гр. Небе.

От връзката на Уран с Геия, са родени Титаните /Οι Τιτάνες/, Циклопите /Οι Κύκλωπες/ и Хекатонхейрите от гр. Εκατόγχειρες, тоест сторъки или със сто ръце.

Митологията е тясно свързана с Теогонията, Космогонията, Теософията, Теологията, а също така и не на последно място с Античната литература, и с автори като Хезиод, Омир, Овидий, Аристофан… но също и такива като Данте Алегиери и неговото произведение Божествена Комедия.

Изкуството пък от своя страна е тясно обвързано с гореизброените.

Затова, онези, които не са запознати с горните не разбират и тълкуват погрешно редица произведения и автори. И това погрешно тълкуване идва не само от неразбирането и липсата на осведоменост, но и от отказа нещата да се разглеждат в една взаимнозависима обусловеност като фундамент.

Но да се върнем на Афродита и на нейният произход. Афродита е родена край бреговете на остров Пафос в Кипър, поради което е известна и с името Киприда /Κύπριδα/. Афродита от гр. ἀφρός /афрос/ – пяна, родена от морската пяна и от семенната течност на Уранос /Ουρανός/. Афродита е Богиня без майка.

Пан носи със себе си духов музикален инструмент, известен като Пан флейта. Σύριγξ или Сири́нга, една от нимфите на Аркадия, дъщеря на Речният Бог Ладон паднала в плен на любовта на Пан, за да се спаси от него тя се превърнала в тръстикова флейта.

Нимфите са изобразявани да пеят и танцуват заедно с Пан по горските склонове.

Етимологичното значение на думата Сиринга, което също е название за флейта, носи името си от името на нимфата Σύριγξ.

Nicolas_Poussin_-_Pan_et_Syrinx

Никола Пусен, Сиринга преследвана от Пан, 1637-38 г.

Следва

С. Пехльова

Advertisements