Тъй му отвърна Палада*, на Зевс** совооката щерка:
„О всемогъщи наш татко Крониде***, властител върховен!

Из поемата Одисея на Омир

*Атина Палада от гр. Η Αθηνά Πάλλαντα, **Диас или Зевс(Ο Δίας ή Ζευς) е син на Κρόνος(Сатурн), откъдето получава и бащиното име ***Κρονίδης – Кронидис, Крониде.
Времето или Кронос(Сатурн) е един от Титаните, които са деца на Гея и Уранос, той е син на Земята(Гея от гр. Γαία) и на Небето(Уранос от гр. Ουρανός).

„Сатурн изяжда едно от децата си“ е картина рисувана от Франсиско Хосе де Гоя, както и от Петeр Паул Рубенс. Кронос изяжда всичките си деца без Зевс, който бива скрит от майка си Рея(Ρέα), съпруга и сестра на Кронос. Кронос е роден чрез кръвосмешение, сношение на Гея със сина си Уранос.

Francisco_de_Goya,_Saturno_devorando_a_su_hijo_(1819-1823)
На изображението: „Сатурн изяжда един от синовете си“ (1819-1823), художник Франсиско Хосе де Гоя и Лусиентес, местоположение Мадрид, Музей Прадо

Щом се пробуди Зора* розопръста, родена от зрака,
стана от своето ложе любимият син Одисеев,
сложи си дрехата, меча изострен през рамо преметна
и на нозете си бели привърза блестящи сандали.

Из поемата Одисея на Омир

*Еос идва от старогръцкото Έως(Η Ηώς), Тя е Богиня на Зората, според Древногръцката митология и дъщеря на Титана Хиперион от гр. Υπερίων, чието име означава -> Онзи, който лети над Земята, и Титанидата Тея от гр. Θεία. Еос е сестра на Илиос(Ήλιος), Слънцето. В Одисея тя е „родена“ от зрака. Тея (Θείας – изливаща се в небето) има много имена едно от които е Ευρυφάεσσα(Онази, която разпръсва сиянието си далеч). Богинята на Зората, Еос всеки ден предшества брат си Илиос в небесното пътуване, и Луната (Σελήνη). Еос се намира в роднинска връзка със Илиос, Селини и Фаетон(Φαέθων). Фаетон е син на Слънцето и предвожда Неговата Колесница от четири крилати коня. Историята на Фаетон е разказана в Метаморфози на Овидий.

Eos
На изображението: Evelyn De Morgan, Eos 1895, Columbus Museum of Art 
Евелин Де Морган, Еос (1895) 

Съставил: Соня Пехльова

Advertisements