Жанр: Документални филми на TV7   Държава: България  Година: 2012

Режисьор: Елена Йончева

Авторски документален филм на Елена Йончева.

Топ журналистката, известна с филмите си от най-горещите места по света, заедно с оператора Николай Николов Стойков, в продължение на три седмици снима в Сирия. Екипът прави журналистическо разследване за сирийските  бунтовници. В град Алепо те получават уникален достъп до най-големите бунтовнически бригади и ги следват на фронтовата линия.

Кои са бунтовниците и какви са техните цели? Кой ги командва и има ли ислямистки и джихадистки групировки? Елена Йончева прекара 16 дни в размирната страна, за да търси отговори на тези въпроси. Филмът разказва за гражданската война между представителите на режима на Башар ал Асад и сирийската Свободна армия, която беше официално призната от международната общност. Ние ги наричаме бунтовници, Башар Асад ги нарича терористи, а те самите се провъзгласяват за революционери, разказа Елена Йончева.

Сраженията са навсякъде, бунтовниците са вътре в сградите – в училищата и в домовете на сирийските граждани. И затова какъвто и да е изходът от войната в Сирия, най-потърпевши остават именно обикновените хора.

В Алепо се води и най-важната битка за Сирия. Бунтовниците я наричат „майка на всички битки“. Който спечели Алепо, той и ще контролира и Сирия

Сирия: Бунтовниците на Алепо

Advertisements