Св. Мина Котуански(Фригийски)

Намериха Ме ония, които не Ме търсеха, открих се на ония, които не питаха за Мене.

Аз съм раб на Иисуса Христа, Владиката на небето и земята.

„Нашият Бог е огън, който изтребя“. Онзи, заради Когото страдам, ми помага и затова не чувствам огъня, с който ме горите, и не се страхувам от мъченията ви, защото помня евангелските слова на мои Господ: „И не бойте се от ония, които убиват тялото, а душата не могат да убият“.
Източник: http://www.pravoslavieto.com/

Ο Άγιος Μηνάς

Св. Мина Котуански известен и като Фригийски е роден в Котуан, Фригия на гр. Φρυγία, историческа област в Мала Азия. Днес Фригия е голяма площ от Северен централен регион на Турция. Фригия е създадена през II хилядолетие пр. Хр.

Западногръцка и фригийска азбуки

Άγιος Μηνάς «ὁ ἐν τῷ Κοτυαείῳ» ο Μεγαλομάρτυρας

Мъченичеството на Св. Мина

Снимка: Το μαρτύριο του αγίου Μηνά

Св. Мъченик Виктор Дамаски


Св. Мъченик Виктор

Снимка: http://full-of-grace-and-truth.blogspot.com/

Св. Мъченик Виктор Дамаски се почита на една и съща дата, 11 ноември със Св. Мина и Св. Стефанида. Св. Виктор е родом от Италия, той бил войн по време на царуването на Антонин Пий и Марк Аврелий. При гонението на християните воеводата Себастиян, при когото той служел му заповядал, че според царски указ християните трябва да се покланят на други богове, а онези, които не го сторят ще бъдат подложени на мъчения. Св. Виктор отказал да изпълни повелята и станал християнин, поради което самият той бил подложен на мъчения, но преминал всички изпитания. Той бил обезглавен през II век в Дамаск на 11 ноември, датата на която се почита като Светия и Мъченик. Името Виктор произхожда от латинското victori, което означава Победа.

На следния линк в уголемен размер може да видите „Изтезанията на Св. Виктор„, (1490), религиозен панел от неизвестен фламандски майстор, местоположение: Stadsmuseum, Mechelen.

Изтезанията на Св. Виктор, (1490), религиозен панел от неизвестен фламандски майстор, местоположение: Stadsmuseum, Mechelen.

St Victor Martyr by Francesco and Valeria Zuccato From Santa Maria Nova Suppressed in 1808

Св. Мъченик Виктор, Коптски музей в Кайро

Езичниците арестували Св. Виктор като християнин и му отрязали пръстите, изболи очите му, и му отсекли главата. 

Illuminated miniature of the martyrdom of Saint Victor, on a full leaf from a Book of Hours, France (Paris), ca. 1480.

Миниатюра на мъченичеството на Св. Виктор, на пълен лист от Книгата на часовете, Франция (Париж), ок. 1480.

Книгата на часовете е известна и като Часослов, тя е богослужебна книга и съдържа псалми, молитви, песнопения както и текстове, които не се съдържат в текстовете на Служебника, използвани от свещениците и дяконите по време на светата литургия.

Часослов, една от първите български печатни книги, 1566. Автор Яков Крайков (16 век)

Агиографиите за живота и мъченичеството на Св. Виктор съдържат противоречиви сведения. Те са написани на гръцки, латински и коптски език. В агиографията(житието) на латински език се съобщава, че Св. Виктор бил роден в Киликия, Мала Азия, докато в агиографията на гръцки език се споменава, че той е родом от Италия. Според латинската и гръцката версия на житието му неговото мъченичество е по времето на император Антонин Пий (138-161), а според коптската по време на гоненията на християните по време на царуването на Диоклетиан. Мъченичеството на Св. Виктор бива приписвано и по време на царуването на император Марк Аврелий Философ (161- 180).

Според някои източници Римски войници, разположени в Дамаск, Сирия, арестували, изтезавали и ослепили мъченически Св. Виктор. Той бил обезглавен в Дамаск в 160 г. сл. Хр. Според коптски източници мястото на мъченичеството на Св. Виктор, не е Дамаск, а Антиохия (наречена Антакия, град в дн. Турция). А според Roman Martyrology, Св. Виктор посрещнал смъртта си през III век. Така според пространното житие писано на гръцки език за място на смъртта на Св. Виктор се посочва Дамаск, докато коптските източници твърдят, че мястото на неговата смърт е Антиохия на гр. Αντιόχεια*, а спрямо неговото житие на латински това е Александрия, Египет.

Saint Victor of Damascus (November 11)

Използвани зточници:

http://www.lib-art.com/art-prints/torture.html
The Coptic Museum in Cairo

Абу-Мина, Материал из Википедии – свободной энциклопедии

________________
*Антиохия на Дафне и на Оронт на гр. Αντιόχεια η επί Δάφνη (ή επί Ορόντου) е град построен на източната страна на река Оронт, основан в края на 4-ти век пр. н. е от Селевк, генерал на Александър Велики, в чест на баща му Антиох. Антиохия на река Оронт, столицата на древна Сирия бил един от най-големите гръцки градове в древността.

Автор: Соня Пехльова

Следва

Advertisements