Отново масови протести в гръцката столица Атина срещу бюджетните съкращения наложени от ЕС.

Протестиращи се събират пред сградата на парламента на площад „Синтагма“ по време на 48-часовата стачка на двата най-големи гръцки синдикати на работниците в центъра на Атина. (Ройтерс / Джон Kолесидис)

Новият, уж спасителен план за Гърция от страна на Брюксел(EС) предвижда нови бюджетни съкращения и заем в размер на „повече от € 31 милиарда ($ 39,63 милиарда) – от „тройката,“ която се състои от Европейската комисия, Европейската Централна Банка и Международния Валутен фонд.“

Трудно се заспива в такава нощ Приятели, когато сме свидетели на крахът на Демокрацията в Родината на Демокрацията – Гърция. Председателството на ЕС както и членството на южно-европейските страни в него чертаят мрачна статистика. Бедност, демографски спад, невиждана досега емиграция и реемиграция на населението, безработица, глад, гражданско неподчинение и др. Думата „Демокрация“ на гр. Δημοκρατία означава и Република, а етимологията й идва от гр. δήμος(димос) – общност, сбор от хора и κράτος(кратос) – държава. Когато идва крахът на Демокрацията идва и крахът на Републиката. Явно е дошло времето да се роди нова форма на управление непозната от досега съществуващите, тъй като класическата Демокрация от времето на Платон и Перикъл е мъртва.

Ο Περικλής αγορεύων στην Πνύκα, τοιχογραφία στό Maximilianeum Palace Μονάχου, του Philipp von Foltz (1860)

Перикъл говори в Пника, тихография в Maximilianeum Palace, Мюнхен от Филип вон Фолц(1860)

„O Περικλής αγορεύων από της Πνυκός“ – работата е била разрушена при бомбардировките на Атина 1941-1944.

Следва

Αρχαία Ελληνικά

http://ethnika-patroa.blogspot.com/

Advertisements