Четиримата Пророци: Исаия, Иеремия, Иезекиил, Даниил

От гр. προφητεύω предсказвам → προφητεία (η) предсказание → προφήτης (ο) пророк

Смята се, че встъпването в служба, като Пророк не е свързано с произход, обществено положение, нито е било наследявано. Убеждение, с което не мога напълно да се съглася.

Св. Пророк Исая – произхожда от Царски род;

Св. Пророк Иеремия – идва от заможно семейство на Свещеник;

Св. Пророк Иезекиил – Свещеник;

Св. Пророк Даниил – произхожда от Царски род.

Исая, син на Амос произхожда от царски род и името Му означава Бог спасява“. Той е наричан още „месиански“ пророк, защото проповядва идването на Месията Исус Христос. Предполага се, че е роден в Йерусалим около 760 г. пр. Хр. Това, което знаем за живота Му се основава на легенди и на почти никакви исторически факти. Доказателство за това са и малкото Изображения на Пророк Исая.


Св. Пророк Исая

Ο Προφήτης Ησαΐας


Ο Προφήτης Ησαΐ


Ръкопис на Пророк Исая

Иеремия е един от най-големите Пророци на евреите и християните. Той е роден близо до Йерусалим, в Анатот и идва от заможно семейство на Свещеник. Произхода на името Му идва от евр.  ירמיה и вероятно означава „Господ дава сила“. Съдбата на Пророк Иеремия остава неизвестна, има няколко легенди за смъртта Му. Той е бил рисуван от художници, като Микеланджело Буонароти, Питър Паул Рубенс, Рембранд и др.


Св. Пророк Иеремия

Надпис на иконата на гръцки – Ο Προφήτης Ιερεμία


Иеремия, Сикстинската капела, Микеланджело Боунароти


Пророк Иеремия, Пиеро дела Франческа (Piero della Francesca). Стенопис цикъл в Главния параклис на Сан Франческо в Арецо

Името Иезекиил идва от иврит יְחֶזְקֵאל, което означава „Бог ще засили“. Св. Пророк Иезекиил, син на Вузия от Левиевото племе и Свещеник. Той живял по времето на Навуходоносор през шести век пр. н. е.

По-долу са представени четири съвсем различни едно от друго изображения на Св. Пророк Иезекиил. „Св. пророк Иезекиил“ рисуван от гръцкия иконограф Теофан Критски е представен в напреднала възраст, със сухо и слабо телесложение в духа на Иконописния канон. Микеланджело представя същия Пророк в раздвижена поза. Въпреки туниката и мантията с която е облечен Иезекиил, ние виждаме едно добре сложено тяло, твърде атлетично за възрастта си. Пиеро дела Франческа ни представя Св. Пророк Иезекиил, като стилизиран съгласно Канона образ на младеж, по което съдим, че Иезекиил започва да пророкува в ранна възраст, вероятно някъде след 25-та си година. Рафаел във „Визията на Иезекиил“,  ни представя Пророка в една нова непозната за нас светлина.


Св. пророк Иезекиил. Фреска от ок. 1535-46 г. от Теофан Критски в манастира Пантократор в Света гора

Надпис на иконата на гръцки – Ο Προφήτης Ίεζεκιήλ


Иезекиил, Сикстинската капела, Микеланджело Буонароти


Св. Пророк Иезекиил, Пиеро дела Франческа (Piero della Francesca). Стенопис цикъл в Главния параклис на Сан Франческо в Арецо


„Визията на Иезекиил“, Рафаел Sanzio (1518). Галерия Палатина(Palazzo Pitti) във Флоренция

Името Даниил прозхожда от иврит : ,יְחֶזְקֵאל„Бог ще укрепи“.

Ο Προφήτης Δανιήλ – Пророк Даниил

Книга на Пророк Даниил – Глава 6:1-28

052

Гюстав Доре, ок. 1868, Даниил в рова на лъвовете

Sir_Peter_Paul_Rubens_-_Daniel_in_the_Lions'_Den_-_Google_Art_Project

Peter Paul Rubens c. 1615 – Daniel in the Lions’ Den

Петер Паул Рубенс, ок. 1615, Даниил в рова на лъвовете

Michelangelo_Buonarroti_026

Микеланджело Буонароти, фреска в Сикстинската капела: „пророк Даниил“


Видението на Св. Пророк Даниил (Дан. 7:2-8). Композиция от иконата на Андрей Рубльов „Св. архангел Михаил с деяния“  от храма „Св. архангел Михаил“ в Чудовския манастир

Автор: Соня Пехльова

Следва

Advertisements