8 Δεκεμβρίου του 1979, Παραλαβή Νόμπελ Λογοτεχνίας

Одисеас Елитис, 8 декември 1979 г., Получаване на Нобеловата награда по Литература

БИОГРАФИЯ

Одисеас Елитис е роден на 2 ноември, 1911-та в Ираклио на остров Крит* и умира в Атина на 18 март, 1996-та. Последното от шест деца на Панайоти Алепудели и на Мария Врана, които произхождат от Митилини** – остров Лесбос. В много ранна възраст се установява в Атина, където се премества и седалището на компанията на баща му. През 1923-та пътуват в Италия, Швейцария, Германия и Югославия.

Първите лета от живота си прекарва на остров Крит, на Митилини и на Спецес***. Зимите прекарва в непрекъснато четене, като първо учи в частното училище Макри и след това в Трета Гимназия. От периодичното издание “Възпитание на децата”, като същото признава (много автобиографични бележки дават основа на Елитис в книгата „Открити карти“), първостепенно на новогръцката литература, този добре хранен със световни духовни трудове човек влага всичките си пари в купуването на книги и списания. Повече от поезията към която се доближава, училищните признания и преподавателските занимания му изглеждат трудни и безразлични. Получава място в планински екскурзии и се противопоставя на настроението за четене насочвайки се към атлетиката. Дори и книгите, които купува трябва да имат връзка със гръцката природа. Едно заболяване обаче го принуждава да се прикове на легло с единствената утеха – учене.

Поезията започва да го интересува, когато се запознава с трудовете на Кавафис и Калви, и подновява познанството си с древната лирическа поезия. В същата епоха (1927), прочита стиховете на двама модерни френски поети – Пол Елюар и Пиер Жан Жуве, които разширяват значително идеите в литературата, която същият признава: „… с необходимостта да се грижа и да приема възможностите, които се явяват в същността на свободните упражнения на лирическата поезия“ („Открити карти“)****. Обръщайки се към сюрреализма с магията на бляскавите, енергични и чудати нови поетични идеи, които употребявайки думите създават едно ново езиково възприятие, един свят който раздвижва веднага съня и реалността, истината и фантазията.

Тогава започват първите му съществени опити в изкуството. През 1930-та, в Юридическия факултет, пише едно свое успоредно изследване едновременно с гръцките поети: Кесарос Емануил „Παράφωνο αυλό“, Теодору Дору „Στου γλυτωμού το χάζι“ (1930), Йорго Сефери „Завой“ (1931) и Никита Ранду „Стихотворения“ (1933).

Следва

превод от гръцки: Соня Пехльова
Електронна публикация на 21 Май 2007 г.

_______________________________________________
*Κρήτη – Крит е вторият по големина остров в Гърция (след Кипър)

Το λιμάνι του Ηρακλείου 

Ираклио днес, Пристанището

**Μυτιλήνη (Λέσβος) – Митилини е град построен в югоизточния край на остров Лесбос. Той е столица и седалище на област Лесбос, търговски и духовен център с население 27. 247 хил. жители.

***Σπέτσες

 Νήσος ΣπΏ?σες
Остров Спецес има десет хилядна история. Намира се в близост до полуостров Пелопонес и на разстояние 52 м. мили от пристанището Пирея. Площта на острова е 22,24 хил. кв. км.
****“Ανοιχτά Χαρτιά“

Източник:
Οδυσσέας Ελύτης – Βιογραφία(PDF)“

Advertisements