Κωνσταντίνος Π. Καβάφης

Константинос П. Кавафис* е роден в Александрия Египет през 1863-та (29 април) и умира в същия град през 1933-та в деня на рождения си ден. Беше деветото и последно дете на Петро Кавафи (Константинопол, 1814 – Александрия, 1870), търговец на памук, от фанатичен род, чийто корени се явяват, като византийски и на Хариклеас Фотади (Нихори Константинополеос, 1834 – Александрия, 1899) от много стар род в Града. Наследил без съмнение големият духовен облик на Александрия.

Малкият Кавафис е първото дете на годините в Александрия, живял сред изключителни семейни благополучия. В приземният етаж на двуетажната къща на Кавафис на аристократичната улица Сериф, подслоняват офиса на преуспяващата търговска къща “Кавафис & Сие” (господин Георгиос Кавафис, чичо на поета) семейството на Петро Кавафи живяло със специфични удобства на първият и вторият етаж, поддържайки Френски педагог, Английска готвачка, Гръцка прислужница, Италиански каруцар и Египетски портиер.

През 1870-та след смъртта на бащата – Петро Кавафи, започва съществено и последователно развитие на семейството към икономическа криза и упадък. През 1872-ра Хариклея Кавафи се преселва с децата си в Англия, където остава следващите шест години. Малкият Кавафис учи в английско училище, където и обучава майчиният си език на английски, но успоредно с това учи гръцки и френски. След малкото години на пребиваване в Англия са принудени да се върнат в Александрия, като икономиката на семейството върви трудно и семейната фирма фалира. Кавафис продължава следването си в Търговския Лицей “Ермис”.

През 1882-ра, в периода на египетските въстания към Англия, заминава със семейството си за три години (от октомври 1885-та) в Константинопол, в къщата на дядо си, Георгаки Фотади. И трите престоя на Кавафис в града доказват специалната значимост и критичност за различното слово. Паралелно узнаваме, че поетът започва да проявява жив интерес за да следва политика и журналистика. Естественно този период е факт на пребиваването му в града и съвпада с първите свидетелства за системните усилия да въздейства с изкуството на поетичното слово. Свидетелство за ранните опити на Кавафис образува една група от собствени поеми, която е издадена заедно с други анекдотни стихотворения през 1968-ма от Г. П. Савиди. Онова време добавя и изучаването на средновековната гръцка филология, която започва още в епохата на откриването на Англия.

През октомври 1885-та, Кавафис се връща в Александрия с майка си и братята си, Александро и Павло. С връщането си Кавафис, изоставя английското гражданство (което е придобил баща му през 1850) и взима гръцко.

Първите години след завръщането в Александрия е период на приспособяване. Кавафис започва да работи, но все още системно заменя различни професии, като журналист във вестник “Телеграф” (1886), комисионер на Памучната Борса (1888) и нещатен секретар в Кантора “Γραφείο Αρδεύσεων” (1889-1892), където ще приеме от непредвиден платен чиновник през 1892-ра да работи там, като щатен служител тридесет години, до 1922-ра, достигайки степен Началник – Отдел.

Притежанието на хронологичните томове откъм развитието на поетичния труд около тази епоха е положено през 1891. Това е годината в която Кавафис издава първата истинска поема и публикува някои от по-важните текстове, като два от тях: «Ελγινείων» и «Ολίγαι λέξεις περί στιχουργίας» представят публично политическата гледна точка на поета.

Икономиката се подобрява значително и на следващата година пътува в Кайро(1893), в Париж и в Лондон със брат си Джон (1897). През 1899-та умира майка му на 65 годишна връзраст, събитие което разтърсва поета. През 1901-ва и 1903-та пътува в Гърция и се връща в Атина с гръцките прозаици Полемис, Ксенопулос, Порфурас.** На 30 ноември 1903-та в Παναθήναια*** е публикувана историческа статия на Ксенопулос за Кавафис със заглавие “Един поет”****. В същата година пише значителен текст “философска проверка” на поемата, която е известна със заглавието “Поетика”. На следващата година търкулва сред поетични, философски размисли, запознава се с изтъкнати личности в Александрия (Йон Драгумис, Е.М.Форстър), обновява трудовете си в Ардефсис и ги приемства смъртни на брат си. Значителен биографичен елемент завършва и встъпва в поезията прочут в ателието на улица Лепсиус през 1907-ма, където ще прекара остатъка от живота си създаващ значителни части, количествени и качествени на труда си.

През 1922-ра Кавафис заявява намерението си да продължи работата си в Ардефсис от където напуска със степен Началник отдел.
От 1930-та започва да страда от гърлото си и през Юли 1932-ра лекарите диагностицират рак на ларинкса. Отива в Атина, където е приет в болница и развива трахеотомия. След четиримесечен престой в Атина се връща в Александрия, където на следващата година, 1933, на 29 Април, в деня на рождения си ден – умира.

превод от гръцки: Соня Пехльова
Електронна публикация на 08 Май 2007 г.

_______________________________________________________
*Κωνσταντίνος Πέτρου Καβάφης
**Πολέμης, Ξενόπουλος, Πορφύρας
***Παναθήναια – Общоатински
**** “Ένας Ποιητής”

–––

Закон за авторското право и сродните му права

Авторско право върху преводи и преработки

Чл. 9. Авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение. Това не лишава други лица от правото да правят самостоятелно свой превод или своя преработка на същото произведение.

Advertisements